Acasa > Utile> Rasina epoxidica

Rasina epoxidica


Rasina epoxidicaRasinile epoxidice sunt prepolimeri cu greutate moleculara mica sau polimeri cu masa moleculara mai mare care contin in mod normal cel putin doua grupari epoxidice. Grupul de epoxid este de asemenea denumit uneori ca grupare glicidil sau oxiran.

O gama larga de rasini epoxidice sunt produse industrial. Materiile prime pentru productia de rasini epoxidice sunt astazi in mare parte derivate din petrol, desi unele surse derivate din plante devin acum disponibile in comert (de exemplu, glicerina derivata din plante folosita pentru a produce epiclorhidrina).

Rasina epoxidica - la ce se foloseste rasina epoxidica?

Rasinile epoxidice sunt materiale polimerice sau semipolimerice sau un oligomer si, ca atare, rareori exista ca substante pure, deoarece lungimea lantului variabil rezulta din reactia de polimerizare folosita pentru a le produce. Clase de inalta puritate pot fi produse pentru anumite aplicatii, de ex. utilizand un proces de purificare prin distilare. Un dezavantaj al calitatilor lichide de inalta puritate este tendinta lor de a forma solide cristaline datorita structurii lor foarte regulate, care necesita topire pentru a permite prelucrarea.

Un criteriu important pentru rasinile epoxidice este continutul grupului epoxidic. Aceasta este corect exprimata ca si cantitatea specifica de substanta a grupelor epoxidice in materialul B considerat ca raport al cantitatii grupelor epoxidice in acest material B, impartit la masa m (B) din materialul B considerat, in acest caz, masa rasinii.
Unitatea SI pentru aceasta cantitate este "mol / kg" sau multiplii ai acesteia. Cantitatile depreciate care sunt inca in uz sunt asa-numitul "numar de epoxizi", dar raportul dintre cantitatea de substanta a grupelor epoxidice, n (EP) si masa m (B) a materialului B, cu unitatea SI "mol / kg" sau asa-numita "greutate echivalenta epoxidica", care este raportul dintre masa unei probe B a rasinii si cantitatea din substanta grupelor epoxidice prezente in acea proba B, cu unitatea SI "kg / mol". Asa-numita "greutate echivalenta epoxidica" este pur si simplu inversul asa-numitului "numar de epoxid".

Cantitatea specifica de substanta a grupelor epoxidice este utilizata pentru a calcula masa co-reactantului (intaritorului) de utilizat la intarirea rasinilor epoxidice. Epoxiurile se intaresc in mod tipic cu cantitati stoichiometrice sau aproape stoichiometrice de intaritor pentru a obtine proprietati fizice maxime.

Ca si in cazul altor clase de materiale polimerice termoizolante, amestecarea diferitelor tipuri de rasini epoxidice, precum si utilizarea aditivilor, plastifiantilor sau materialelor de umplutura este comuna pentru a obtine proprietatile finale de prelucrare sau pentru a reduce costurile. Utilizarea amestecului, a aditivilor si a materialelor de umplutura este deseori mentionata ca formulare.

Avantajele utilizarii podelelor de rasina epoxidica

Acoperirile epoxidice sunt utilizate in mod obisnuit pentru podele industriale si comerciale. Acoperirile epoxidice sunt aplicate in mod normal pe pardoseli din beton pentru a asigura o suprafata de inalta performanta, neteda si durabila, care poate dura mai multi ani si poate rezista incarcaturii grele. Multe spatii industriale, depozite si cladiri comerciale se bazeaza pe podele epoxidice pentru a mentine conditii de lucru curat si sigure pentru lucratori, echipament si inventar.

O acoperire epoxidica necesita o suprafata curata si usor poroasa la care sa adere corect. Epoxidul nu se poate lipi de betonul sigilat sau lustruit. De asemenea, betonul trebuie sa fie complet uscat. Inainte de aplicarea stratului de rasina epoxidica, este important sa verificati si sa reparati toate fisurile de pe suprafata betonului si sa indepartati toate grasimile.

Daca betonul este vechi, testati suprafata straturilor anterioare de epoxid sau alte produse care ar fi putut fi aplicate de-a lungul anilor. Pentru a testa etansantul, turnati o cantitate mica de apa pe podea.

Inainte de a aplica o acoperire epoxidica, asigurati-va ca temperatura este adecvata si respectati toate recomandarile producatorului. Temperaturile nefavorabile pot provoca bule in rasina epoxidica si formarea unei cruste.  Epoxidul este un lichid format din doua parti pe care le amestecati inainte de aplicare.

In functie de produsul care se aplica, este posibil sa fie necesar sa aplicati un strat epoxidic si un finisaj. Grundul este aplicat la fel ca vopseaua si este lasat sa se aseze cu cateva ore inainte de utilizare. Pentru a aplica grundul, acoperiti podeaua cu un strat subtire de apa, apoi imprastiati grundul intr-un strat subtire pe intreaga podea. Lasati grundul sa se usuce, apoi aplicati un al doilea strat. Finisorul se aplica in acelasi mod ca grundul, dar fara stratul de apa.

Avantajele podelelor din rasina epoxidica

  • Acoperirile epoxidice ofera multe avantaje in comparatie cu alte acoperiri traditionale aplicate pe beton:
  • Creeaza o suprafata stralucitoare lucioasa, care poate creste semnificativ luminozitatea zonelor interioare
  • Ofera o suprafata durabila rezistenta la trafic, capabila sa reziste traficului greu si continuu
  • Rapid si usor de instalat, fara a avea nevoie de cuie, echipamente speciale sau adezivi
  • Durabila si usor de curatat
  •  Ideala pentru depozite si aplicatii industriale
  • Rezista la petele de ulei si apa
  • Creeaza o suprafata fara imbinari care poate dura multi ani
  • Poate fi combinata cu vopsele si culori pentru a masca crapaturile
  • Ofera o suprafata rezistenta chimic
  • Ofera o siguranta sporita cand suprafata contine aditivi anti-alunecare
  • Poate fi aplicata in diferite modele pentru a crea cai de acces vizibile si / sau pentru a identifica zonele care pot fi accesate
  • Impiedica uzura pe pardoselile existente din beton
  • Poate fi compatibila cu produse autonivelante care pot fi aplicate pe beton nou sau vechi, in functie de produs
  • Necesita o intretinere rudimentara



Newsletter