Acasa > Utile> Rasina epoxidica

Rasina epoxidica


Rasinile epoxidice sunt prepolimeri cu greutate moleculara mica sau polimeri cu masa moleculara mai mare care contin in mod normal cel putin doua grupari epoxidice. Grupul de epoxid este de asemenea denumit uneori ca grupare glicidil sau oxiran.

O gama larga de rasini epoxidice sunt produse industrial. Materiile prime pentru productia de rasini epoxidice sunt astazi in mare parte derivate din petrol, desi unele surse derivate din plante devin acum disponibile in comert (de exemplu, glicerina derivata din plante folosita pentru a produce epiclorhidrina).

Rasina epoxidica - la ce se foloseste rasina epoxidica?

Rasinile epoxidice sunt materiale polimerice sau semipolimerice sau un oligomer si, ca atare, rareori exista ca substante pure, deoarece lungimea lantului variabil rezulta din reactia de polimerizare folosita pentru a le produce. Clase de inalta puritate pot fi produse pentru anumite aplicatii, de ex. utilizand un proces de purificare prin distilare. Un dezavantaj al calitatilor lichide de inalta puritate este tendinta lor de a forma solide cristaline datorita structurii lor foarte regulate, care necesita topire pentru a permite prelucrarea.

Un criteriu important pentru rasinile epoxidice este continutul grupului epoxidic. Aceasta este corect exprimata ca si cantitatea specifica de substanta a grupelor epoxidice in materialul B considerat ca raport al cantitatii grupelor epoxidice in acest material B, impartit la masa m (B) din materialul B considerat, in acest caz, masa rasinii.
Unitatea SI pentru aceasta cantitate este "mol / kg" sau multiplii ai acesteia. Cantitatile depreciate care sunt inca in uz sunt asa-numitul "numar de epoxizi", dar raportul dintre cantitatea de substanta a grupelor epoxidice, n (EP) si masa m (B) a materialului B, cu unitatea SI "mol / kg" sau asa-numita "greutate echivalenta epoxidica", care este raportul dintre masa unei probe B a rasinii si cantitatea din substanta grupelor epoxidice prezente in acea proba B, cu unitatea SI "kg / mol". Asa-numita "greutate echivalenta epoxidica" este pur si simplu inversul asa-numitului "numar de epoxid".

Cantitatea specifica de substanta a grupelor epoxidice este utilizata pentru a calcula masa co-reactantului (intaritorului) de utilizat la intarirea rasinilor epoxidice. Epoxiurile se intaresc in mod tipic cu cantitati stoichiometrice sau aproape stoichiometrice de intaritor pentru a obtine proprietati fizice maxime.

Ca si in cazul altor clase de materiale polimerice termoizolante, amestecarea diferitelor tipuri de rasini epoxidice, precum si utilizarea aditivilor, plastifiantilor sau materialelor de umplutura este comuna pentru a obtine proprietatile finale de prelucrare sau pentru a reduce costurile. Utilizarea amestecului, a aditivilor si a materialelor de umplutura este deseori mentionata ca formulare
Newsletter